четвер, 11 червня 2009 р.

Тренування для пам"яті


У звичному для нас житті ми звикнули тренувати все - наше тіло, м"язи, манери поведінки. Адже все це є дуже потрібним у повсякденності. А як же на рахунок пам"яті? Мабуть кожен знає, що пам"ять покращується при постійному тренуванні, але це ми нагадуємо лише дітям, яким потрібно "вчитись, вчитись і ще раз вчитись":).

А дарма, тому що роль пам"яті для людини - неоціненна! Скільки часу ми витрачаємо щодня хоча б на пошуки речей, які не знаємо куди поставили?... Скільки грошей втрачаємо на "недорахованих" здачах у магазинах, неекономному бюджеті і т.д.

Звичайно, розвивати пам"ять потрібно змалку. Але що робити тим, у кого батьки не дуже звертали увагу на такі "дрібниці", а їхній дитячий вік залишився у приємних спогадах?... Можна пити таблетки для покращення пам"яті, які щодня розпіарюють реклами на наших телеекранах, а можна...

Не дарма кажуть, що вчитись ніколи не пізно. От і пам"ять, виявляється, теж є таким інструментом. Існує комплекс простих вправ, які включає у себе нейробіка. Ось деякі із них:


  1. Для тих у кого провідною є права рука, може пару рядків щодня писати лівою рукою. І не лише писати, а й користуватись нею у побуті: пилесосити, чистити зуби, нарізати овочі і т.д. Це заставить кору протилежної сторони мозку працювати більш ефективно.

  2. Шукати нестандартні відповіді на стандартні запитання. Коли у нас запитуюють як наші справи, то переважно не чекають у відповідь півгодинну розповідь з детальним описом наших проблем. Але й варіанти відповіді: "нормально" чи "аби не гірше" вже так надоїли, що наступного разу після такої відповіді людина може і не поцікавитись нами. А навіщо якщо відповідь заздалегідь відома...

  3. Спробуйте викоистовувати нестандартно звичайні речі чи предмети: зробіть іграшку для домашнього улюбленця із пластикової бутилки, не викидайте поламані речі, а придумайте їй інше застосування, щоб продовжити їй життя.

  4. Виконуйте звичні ритуали (перевдягання, миття під душем і т.д.) із закритими очима.

  5. Вчіть якомога більше віршів.

  6. Займіться вивченням чи удосконаленням іноземної мови.

  7. Цікавтесь новинками (моди, професійними чи світовими тенденціями).

  8. Розгадуйте кросворди.

  9. Змінюйте звичний хід вихідних днів - фантазуйте та експериментуйте з поїздками, прогулянками в парках (скверах, по вечірньому місту тощо), походами у цирк, на виствки, у кав"ярні і т.д.

  10. Вигадайте хоббі, яке прийдеться вам по душі і виділяйте на нього час хоча б щотижня.

  11. Рахуйте "про себе" суми при покупках (без калькулятора).

Можна написати ще сотню порад та підходів, але головне, щоб ви собі вибрали хоча б пару із цих вправ - вони і будуть індивідуально ваші, ті, які вам найбільше підходять. Тому що найбільше "затирається" пам"ять від звичних дій, які ми виконуємо завдяки завченим звичкам, "на автоматі":).


Тренуйтеся, тренуйтеся і ще раз тренуйтеся! А через якись десяток років ваша пам"ять скаже вам гречне спасибі!!!

1 коментар:

  1. Все вищенаписане правильне ,але якби ще всі люди займались активно здоровим способом життя ,спали та їли скільки потрібно та у визначений час ,то думаю і мозок на обидві кори досить добре працював би.

    ВідповістиВидалити